jesteś na: Strona glownaWydarzenia szkolne 2020/2021Nasz chleb powszedni

Nasz chleb powszedni

 

Nasz chleb powszedni

 

Klasa trzecia na lekcjach środowiska poznawała rośliny zbożowe rosnące w Polsce. Omawialiśmy znaczenie zbóż dla ludzi jak i zwierząt w szczególności ziarno, które wykorzystywane jest przez człowieka w postaci mąki, kaszy i płatków oraz jako pasza dla zwierząt. Następnie utrwalaliśmy wiadomości dotyczące drogi ziarna aż do momentu powstania - czyli wypieku - chleba. Podsumowaniem zajęć było omówienie różnych gatunków pieczywa - od białego - pszennego do ciemnego - razowego lub ziarnistego. Ponadto przypominaliśmy , że cenniejsze dla naszego organizmu jest spożywanie ciemnego pieczywa. Na zakończenie sami wykonaliśmy pyszne - zdrowe kanapki na drugie śniadanie. Samo zdrowie!

                                                                           M. Tokarczyk